Albert Heijn private label met Chase op de huishoudbeurs 2017

De Huishoudbeurs is het jaarlijkse evenement dat sinds 1955 ieder jaar in de RAI Amsterdam wordt gehouden. Deze consumentenbeurs, die van oudsher primair gericht is op (huis)vrouwen, trekt jaarlijks ongeveer 250.000 bezoekers, die elk gemiddeld €100,- besteden. Hierdoor is dit evenement een mooi platform voor bedrijven die mikken op deze doelgroep. Albert Heijn was daar in 2017 één van. Opvallend van deze deelname was dat zij niet als merk aanwezig waren, maar alleen met een aantal producten uit het private label assortiment.

Hoe ontwikkel je een concept voor een private label product?

Bij Chase werkt een enthousiast en creatief team dat in goed overleg met Albert Heijn een op maat gemaakt concept heeft ontwikkeld. Door de deelname aan de Huishoudbeurs wilde Albert Heijn meer bekendheid en zichtbaarheid geven aan hun ‘Goedkoopje’: een serie private label producten, die goed van kwaliteit zijn, maar laag van prijs. Experience marketing, waarin Chase is gespecialiseerd, is daar heel erg geschikt voor.

De uitdaging voor Chase bestond uit het ontwikkelen van een kwalitatieve en toegankelijke stand, die niet te ‘shiny’ oogt. Een stand met een goede pullfactor. Het ‘Goedkoopje’ moet immers via de trolleys van de bezoekers zijn weg naar huishoudens en toekomstige boodschappenlijstjes zien te vinden.

De 4 succesfactoren van een beursstand op de HHB

Een stand moet communiceren, de aandacht trekken, “engagen” en vooral ook stopping power hebben. Dit alles werd voor AH gebracht door een team van zeer enthousiaste en getrainde Brand Ambassadors van Chase.

1. Experience & Uitstraling

Creëer een aantrekkelijke stand waar iets ‘te doen’ valt voor de bezoekers. Dat maakt het contactleggen eenvoudiger. Een drukke stand trekt meer de aandacht én dus meer publiek.
De bezoekers op de Albert Heijn stand konden de verschillende varianten wasmiddelen zelf uitproberen bij de 3-D geur- en bloemenwand; er waren speciale verstuivers gemaakt die zorgden voor een optimale geurbeleving én directe verkoop.

2. Extra interactie/ actiemechanisme

Zorg dat er ‘iets gebeurt’ in of om je stand. Denk aan een entertainer, een eyecatcher, een activiteit of een quiz wat de aandacht trekt. Het zorgt voor levendigheid, werkt als extra trigger én stopping power bij de stand.
Chase heeft aan de stand van Albert Heijn op de Huishoudbeurs een prijsvraag toegevoegd. Met dit mechanisme breng je op een laagdrempelige manier de bezoeker met je merk in contact. De bezoeker is een aantal minuten met je product/ merk bezig en er is naderhand nog een extra contactmoment om haar te bedanken voor deelname via de mail.

3. Goede aanbieding

Een aansprekende, onweerstaanbare aanbieding met een gratis gadget stimuleert de verkoop. Je wilt immers dat bezoekers je product thuis gaan gebruiken, dit zal een herhalingsaankoop in de winkel vergroten. Zorg ervoor dat de aanbieding goed zichtbaar aanwezig is op de stand. Kun je geen leuke extra catch bedenken? Check dan eens wat de stand in je omgeving als teaser aanbieden. Chase en Albert Heijn kozen voor de volgende actie: bij elke aankoop die bij de Albert Heijn stand gedaan werd, kreeg de klant een mooie kortingscoupon cadeau.

4. Standbemanning / Brand Ambassadors

Eén van de belangrijkste factoren in het creëren van stopping power zijn de brand ambassadors. Zij weten met hun mensenkennis en presentatietalent, op een leuke vrijblijvende manier de doelgroep te stimuleren om kennis te komen maken met je product. Het team staat onder supervisie van een standmanager, die verantwoordelijkheid draagt voor de bezetting, het logistieke proces en de financiële stromen op de beurs.

 

Samenvattend

Deelname aan een relevante beurs is een effectief marketinginstrument en dé manier om persoonlijk in contact te komen met nieuwe en/ of bestaande afnemers. Bij een beursdeelname gaat het eigenlijk niet om directe conversie (verkoop). Een beurs betaalt zich daarom niet direct in winst uit. Het verdienmodel is gebaseerd op de verhoging van brand love op de langere termijn.

Marijke Streng, Category Manager Detergents, Cleaning & Paper Albert Heijn verwoordde de samenwerking als volgt:

Ons doel van deze 1e deelname van een private label product op een grote consumentenbeurs als de Huishoudbeurs is meer dan behaald. In contact zijn met de consument, hun reacties te horen en meer te leren over hun perceptie over private label is zeer waardevol. Mede dankzij het ontwikkelde en uitgevoerde concept van Chase kijken we zeer positief terug op deze gezamenlijke uitvoering.