Experience marketing: de perfecte tool voor joint promotion

Consumenten konden in 2016 een volledig verzorgde Albert Heijn-barbecue winnen bij aankoop van een product van deelnemende fabrikanten. Als vervolg op deze succesvolle joint promotion, werd besloten dit in 2017 nog grootser aan de pakken.

Met meer deelnemende merken en een grotere doelgroep zou zelfs een hele straat voorzien kunnen worden van een zomers feest. Het idee voor de Albert Heijn straatfeesten was geboren: experience marketing ten top!

Succesvolle joint promotion voor doelgroep en bedrijven

De Albert Heijn straatfeesten stonden deze zomer in het teken van samenzijn. Dat gold niet alleen voor de feestwinnaars en hun buren, maar ook voor de organisaties en deelnemende merken die deze straatfeesten tot een succes maakten.

De A-merken Hertog Jan, Lindemans, Coca-Cola en Nescafé waren op deze feesten een perfecte mix voor het diverse gezelschap. Bureau Chase bracht middels experiential marketing dit sociale concept tot leven in zeven Nederlandse dorpen. Partnerbureau Noise was verantwoordelijk voor de digitale communicatie van deze joint promotion.

Op basis van onderstaande concepttekening is er invulling gegeven aan de winactie van Albert Heijn en Coca-Cola European Partners: ‘Win een straatfeest ter waarde van 10.000 euro!’.

Perfect voorbeeld van experience marketing

Zon, drank, eten, gezelligheid: dat was het idee en dat is het ook geworden. Alle ingrediënten voor een gezellige dag waren aanwezig. Ook de kinderen werden vermaakt, met onder andere goocheltrucs en een springkussen.

Er was een DJ aanwezig die zorgde voor gezellige muziek. Zelfs de Brand Ambassadors van Chase, die voor de bemanning van de foodtrucks en het verloop van de dag zorgden, wisten tussendoor tijd vrij te maken om aan de spontane polonaise bij te dragen. Dit alles resulteerde in een onvergetelijke experience voor de winnaars en de buurt.

Waarom zijn de Albert Heijn straatfeesten zo geschikt voor joint promotion?

Joint promotion is vaak niet de eerste keuze voor bedrijven, zeker niet wanneer voorgesteld wordt om samen te werken met concurrenten. Wanneer het goed uitgevoerd wordt, kunnen merken elkaar versterken en zo allemaal profiteren.

Samenwerking met concurrenten om de juiste doelgroep te bereiken

De opvallende samenwerking tussen de vier grote merken bracht gedurende deze zeven feesten verschillende doelgroepen bij elkaar. Een groot, geschikt gezelschap om naamsbekendheid en merkbeleving bij te creëren.

Volgens het Nationale BBQ Onderzoek 2017 maakt negen op de tien Nederlanders namelijk jaarlijks een barbecue mee. Een derde barbecuet zelfs minimaal zes keer per jaar.

Ook vinden Nederlanders contact met hun buren erg leuk, zo blijkt uit het laatste Buurtonderzoek van het AD. Een derde doet mee aan buurtactiviteiten of nodigt de buren uit voor verjaardagen. De straatfeesten bewijzen dat het combineren van beide gegevens een groot succes kan zijn.

“Deze brede doelgroep was een interessante uitdaging voor de straatfeestorganisatie. Om de alcoholverkoop goed te reguleren heeft Chase bijvoorbeeld met gekleurde polsbandjes gewerkt; blauw voor volwassenen en rood voor minderjarigen. Daarnaast werd de buurtbewoners gevraagd om een bijdrage van één euro voor een glas bier of wijn te betalen. De opbrengsten zijn gedoneerd aan een goede doelenorganisatie, naar keuze van de winnaar van het straatfeest.”

Retentiemarketing en branding: de perfecte combinatie

Door experience marketing in te zetten als tool voor joint promotion, wordt een beleving gecreëerd die men nog lang bij zal blijven. Zo zullen de aanwezigen op de straatfeesten met elkaar eens zijn dat je met Hertog Jan, Lindemans, Nescafé en Coca-Cola de perfecte merken in huis hebt om een feestje te vieren.

Met een groep gezellige mensen erbij ben je ready to party. Bij de eerstvolgende inkoop voor een feestdag, verjaardag of zomerse barbecue zal de herinnering van volledigheid en eensgezindheid opgeroepen worden bij het zien van de deelnemende merken in de supermarkt schappen. En dán is de cirkel rond!

Ben je benieuwd naar meer Experiential Marketing projecten van Chase? Neem een kijkje of neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken!